Opus Cuatro in Juan Vasle

V ponedeljek, 5. julija 2004 je bil v kulturnem domu Groblje koncert argentinskega vokalnega kvarteta Opus Cuatro in basbaritonista Juana Vasleta.Nastopil je tudi domači pevski zbor MePZ Groblje ter Janez Medvešek z razstavo slik in spremno besedo.


Argentinski vokalni kvartet Opus Cuatro se je rodil junija leta 1968, ko so se štirje člani univerzitetnega zbora iz mesta La Plata (sedež uprave province Buenos Aires) podali na po klicno pevsko pot. Zgledovali so se po legendarnih ameriških skupinah Golden Gate Quar tet, Mills Brothers, Jubilee Singers, Swingle Singers in argentinski Pro Música iz Rosaria. V 35 letih je kvartet nanizal več kot 6400 nastopov. Od ustanovnih članov pojeta še dva – prvi tenorist Alberto Hassan in basisit Federico Galiana – Tudi ostala dva – drugi tenorist Marcelo Balsells in baritonist Hernando Irahola – sta dolgoletna člana. Poleg spiritualov ima Opus Cuatro še dva paradna konja: južnoameriške pesmi in tange. Tovrstni repertoar je njihovim šolanim glasovom pisan na kožo.

Na svoji jubilejni dvajseti evropski turneji nastopa argentinski kvartet že tretji v Sloveniji. Prvi se je pri nas predstavil leta 2002 s tri mesece starejšim New Swing Quartetom, drugi pa leto kasneje v okviru Imaga Slovenije. Posnel je 17 LP plošin zgošenk. Osemkrat je obiskal ZDA (aprila in maja so štiri tedne prepevali v mestih Dallas, Forth Worth, Detroit, Chicago, Augusta, Greenville in Washington). Južno Ameriko so fantje preorali po dolgem in počez. Njihovi glasovi so segli v vsako argentinsko vas.

Basbaritonist Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini. Pevsko diplomo si je pridobil na visokem inštitutu za umetnost Teatra Colón v Buenos Airesu in se izpopolnjeval z Ernstom Haefligerjem, Antonom Dermoto in Heather Harper. Nastopal je kot operni in koncertni pevec v Teatru Colón in drugih južnoameriških gledališih. Leta 1988 je bil finalist v Luciano Pavarotti International Voice Competition v Philadelphiji v ZDA. Od
leta 1990 je lan solistinega ansambla ljubljanske Opere, kjer je odpel vrsto pomembnih basovskih vlog (Zaharija, Lindorf, Coppelius, Dappertutto, Miracle, Don Alfonso, Ferrando, Escamillo, Don Basilio, Martin Krpan, Ottavio, Des Grieux, Ramfis).

Nastopil je v Argentini, Avstraliji, Avstriji, Braziliji, na Češkem, v Nemčiji, na Hrvaškem, v Italiji in v Urugvaju. Na samostojnih recitalih in raznih nastopih je vseskozi prepeval južnoameriško glasbo. V Ljubljani je izšla zgošenka Sudamérica (pianist: Leon Engelman), ki predstavlja 24 samospevov in narodnih pesmi vseh južnoameriških držav. Izdal je še tri CD ploše: Slovenske pesmi, Slovenski samospevi XX. stoletja in Raduj človek moj (božine pesmi). Vasle je napisal knjigo Pevci so tudi ljudje, ki predstavlja osebna srečanja z znamenitimi opernimi pevci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja